Smerter, sår eller revner på brystvorterne i forbindelse med amning

Smerter, sår eller revner på brystvorterne i forbindelse med amning

30. marts 2024 • Sanne Christensen • Jordemoder og IBCLC-certificeret Ammevejleder

Amning kan være en af de mest fantastiske oplevelser for både dig og din baby. Men nogle gange kan amning også være ubehageligt og smertefuldt – især hvis du oplever ømhed, smerter, sår eller revner på brystvorterne.

.

Foto: Eva Walther • www.evawalther.dk

Bemærk: I dette blogindlæg anbefales produktet Nursicare Terapeutiske Ammeindlæg fra firmaet PolyMem på baggrund af et klinisk studie fra 2022. Jeg modtager ikke betaling fra PolyMem for at bringe dette indlæg, og jeg er ikke tilknyttet firmaet.

Som jordemoder og ammekonsulent møder jeg mange gravide kvinder og nybagte mødre, der har spørgsmål om amning. For nogle er amning lige til – men for mange er amning forbundet med udfordringer og hårdt arbejde, før amningen er etableret og det bliver nemmere at lægge barnet til.

Det er normalt at opleve et vist ubehag i de første dage efter fødslen, da brystvorterne skal tilpasse sig amningen. Det er dog vigtigt at skelne imellem ømhed og smerte, da smerte er et udtryk for at noget ikke er korrekt. Hvis dine amninger er forbundet med smerte over flere gange, er der større risiko for at der udvikles sår og revner på brystvorterne, hvilket blot resulterer i flere smerter, men også en risiko for at udvikle svamp eller infektioner.

For barnet:

• Der findes stærk evidens for, at amning beskytter mod diarré, luftvejsinfektioner og mellemørebetændelse

• Modermælk indeholder de næringsstoffer og den væske, et spædbarn skal have – og mælken ændrer sig hele tiden, så den følger barnets behov med hensyn til mængde og sammensætning

• Den første mælk – råmælken – er særligt rig på antistoffer

• Amning har en beroligende effekt på barnet

For moderen:

• Der findes nogen evidens for, at amning har en beskyttende effekt mod kræft i æggestokkene

• Forskningen antyder, at amning har en beskyttende effekt mod brystkræft

• Amning udløser frigivelse af oxytocin – hormonet som bl.a. virker beroligende og anti-stressende og har betydning for tilknytningen mellem mor og barn

• Amning har en beroligende effekt på moderen

Hvad er årsagen?

En af de mest almindelige årsager til smerter, sår og revner på brystvorterne er, at babyen ikke er placeret korrekt ved brystet. Dette kan føre til, at babyen sutter skævt eller for yderligt og belaster brystvorterne.

En anden årsag kan være Raynaud-syndrom, som dog forekommer sjældnere. Raynaud-syndrom kommer til udtryk ved en ikke-tilstrækkelig blodtilførsel til brystvorterne, hvilket kan resultere i smerter, sår og andre komplikationer. Manglen på blodtilførsel forårsages af ufrivillige sammentrækninger (spasmer) i de blodkar, der fører blod til brystvorterne. Spasmerne kan bl.a. udløses af udsving i temperatur, emotionel ustabilitet eller kulde.

Du kan kende Raynaud-syndrom ved at farven på brystvorterne ændrer sig til rød, blå eller hvid. Raynaud-syndrom overses ofte – spørg din jordemoder, hvis du opdager tegn eller er i tvivl.

Giv ikke op

Smerter, sår og revner på brystvorterne er nogle af de største årsager til, at kvinder opgiver amning. Dette kan have negative konsekvenser for både mor og barn, hvilket er virkelig ærgerligt, da amningen har så mange gode og forebyggende effekter.

Ikke mindst er det ærgerligt, hvis amningen stopper imod moderens ønske. Det er derfor vigtigt, at du finder den løsning på problemet, der passer bedst til dig.

ammevejleder

Foto: Eva Walther • www.evawalther.dk

Løsninger

En af de bedste ting, du kan gøre for at mindske smerter og ømhed, er at sørge for, at din baby kommer korrekt på brystet. Det kan være en god idé at få hjælp af en ammekonsulent, der kan guide dig til at finde en ammestilling, der passer til dig, samt hjælpe dig med at få din baby bedre på brystet.

Hvis du oplever smerter og ubehag på grund af en infektion, kan det være nødvendigt med medicinsk behandling. Derfor er det også vigtigt at komme forbi egen læge og få podet såret, hvis ikke det begynder at hele op, når ammeteknikken er blevet forbedret. Din læge kan herefter ordinere antibiotika eller en anden form for medicin for at behandle infektionen.

Hvis der ikke er tegn på infektion, kan ammeindlæg fra Nursicare, være en rigtig god lindring, indtil sårene er helet. Det vil jeg fortælle lidt mere om i de følgende afsnit.

.

Foto: Eva Walther • www.evawalther.dk

Nursicare ammeindlæg: Hvad er det?

Hvis du oplever ømhed, smerter, sår eller revner på brystvorterne, kan jeg anbefale dig at prøve Nursicare ammeindlæg. Ammeindlæggene er designet specifikt til ammende mødre. De lindrer smerter, renser området, blødgør og beskytter, fremmer heling og fjerner urenheder. Derudover beskytter de også mod lækage og forurening af modermælken.

Nursicare er udviklet af professionelle sårbehandlere i samarbejde med ammespecialister og er baseret på de anerkendte PolyMem sårbandager. De kan bruges forebyggende eller behandlende, umiddelbart efter de første gener ved brystvorterne mærkes. De kan også bruges ved smerter på brystvorterne uden sår eller revner samt ved ømme brystvorter under graviditeten.

Ammeindlæggene er sterile, klar til brug og er sikre for både dig og din baby.

Hvor effektive er ammeindlæggene?

Som jordemoder og ammekonsulent har jeg gennem de sidste år anbefalet Nursicare til mange gravide og nybagte mødre, og den feedback, jeg får tilbage fra dem, er overvældende positiv.

Langt de fleste oplever, at omfanget af deres problemer med brystvorterne i forbindelse med amning mindskes markant. I 2022 blev der foretaget et stort klinisk studie, hvor effektiviteten af Nursicare blev kortlagt.

Herunder vil jeg fremhæve nogle af studiets væsentligste punkter. Følg linket for at gå direkte til studiet.

Læs studiet om Nursicare Ammeindlæg

“Nursicare dressing has shown statistically significant positive effects in the treatment of nipple cracks […] speeding up the healing process and reducing pain.”

Nursicare terapeutiske ammeindlæg viser sig at være en effektiv løsning til behandling af brystvorteskader og smerter hos fuldammende kvinder efter fødslen. Resultaterne af det komparative kliniske studie viser, at Nursicare er mere effektivt end lanolin (det gængse behandlingsmiddel) til behandling af brystvortesår. Derudover fremskynder det helingsprocessen og reducerer smerte.

Studiets resultater viser, at Nursicare er en relevant behandling til brystvorteskader og smertelindring hos fuldammende postpartum kvinder. Kvinderne i interventionsgruppen (de kvinder, der brugte Nursicare) oplevede en statistisk signifikant reduktion i smerte med en samlet reduktion på 1,62 point, mens kvinderne i kontrolgruppen (de kvinder, der ikke brugte Nursicare) oplevede en minimal stigning i smerte på 0,02 point.

Desuden opnåede 70% af kvinderne i interventionsgruppen heling af deres brystvorter – sammenlignet med 35% i kontrolgruppen – og det viste sig, at Nursicare også var mere effektivt end lanolin i forhold til sårheling.

.

Foto: Eva Walther • www.evawalther.dk

Som jordemoder er det godt at se, at disse ammeindlæg kan bidrage til at reducere de problemer, som mange kvinder oplever med amningen. Jeg er også glad for, at der nu findes evidens, som underbygger det, jeg ser i min klinik til daglig.

Dette vil forhåbentlig gøre det lettere for mange at etablere amningen, have en positiv indvirkning på mødre og børns sundhed og reducere antallet af kvinder, der opgiver amning på grund af smerter og sår på brystvorterne.

Hvordan bruger man ammeindlæggene?

Læg ammeindlægget direkte på brystvorten med den printede side ud mod bh’en. Første gang det anvendes, kan det fugtes let med vand eller modermælk for at aktivere komponenterne i indlægget. Det anbefales at fjerne indlæggene fra begge bryster under amning og placere dem igen efter amning. Indlæggene kan anvendes flere gange, men skal kasseres, når de er gennemvædede, eller før mælken når kanterne.

Det enkelte indlæg må maksimalt bruges i 7 dage ved ingen/lav mælkelækage.

Vil du booke ammevejledning hos os?

Få hjælp til at komme godt fra start med amningen. Vi er med vores brede teoretiske og kliniske erfaring kompetente til at hjælpe jer med både helt almindelige ammeforløb, samt de mest komplicerede ammeproblematikker.

Jordemoder Sanne Christensen er uddannet IBCLC-ammekonsulent og har desuden udvidede kurser bag sig i at vurdere og vejlede omkring stramt tungebånd.

Forbered dig inden fødslen

Som jordemoder ved jeg, hvor svært det kan være at etablere din amning. Jeg anbefaler, at du og din partner forbereder jer på amningen ved at deltage i ammeforberedelse hos en jordemoder, hvor I lærer om emner som ammeteknik, ammestillinger, generelle udfordringer ved amning mm.

Forskningen viser, at hvis både du og din partner er forberedte, vil det være lettere at etablere amningen. Din partner kan yde støtte ved at påtage sig ansvaret for hjemmet under etableringen, så du kan fokusere på at amme. Tag en snak og fordel opgaverne, så I har en forståelse for hinandens ønsker og behov.

Klik her for at læse Sannes artikel om ammeforberedelse hos Aarhus Osteopati

Klik her for at læse Sygeforsikringen “danmark”s interview med Sanne om amning

Klik her for at læse mere om Ammeforberedelse hos Randers Jordemoderhus

Klik her for at læse mere om Ammevejledning hos Randers Jordemoderhus

Klik her for at kontakte Randers Jordemoderhus

Klik her for at booke en tid hos Randers Jordemoderhus

Klik her for at tilmelde dig vores nyhedsbrev

Sanne Christensen

Jordemoder og IBCLC-certificeret Ammevejleder

Jeg har en bred sundhedsfaglig uddannelse, da jeg både er uddannet sygeplejerske og jordemoder. Jeg har videreuddannet mig til ammekonsulent hos Kompetencecenter for Amning og er IBCLC-certificeret (International Board Certified Lactation Consultants). Jeg har desuden været på Basiskursus i orofaciale dysfunktioner og stramt tungebånd for at dygtiggøre mig yderligere indenfor amning.

Derudover har jeg efteruddannet mig inden for obstetrisk akupunktur til graviditet, fødsel og barsel, rebozomassage, gravid- og efterfødselsmassage, funktionel træning til graviditet og efterfødsel, fødselsforberedelse (Meyermetoden) og  gravid yoga, samt yin- og yang yoga.

Privat er jeg gift med Rasmus og sammen har vi 2 børn. Jeg har altid haft en drøm om at starte mit eget jordemoderhus og jeg har nu været privatpraktiserende jordemoder siden februar 2017, hvor jeg første gang åbnede dørene til mit jordemoderhus, som dengang lå i Aarhus.

Klik her for at læse mere om Randers Jordemoderhus

IBCLC Ammevejleder Sanne Christensen

Book en tid hos Randers Jordemoderhus

Vi tilbyder jordemoderkonsultationer, fødselsforberedelse, ammeforberedelse og meget mere.

Følg os på de sociale medier

På vores sociale medier kan du følge med i, hvad der sker i Randers Jordemoderhus.

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev og få adgang til specielle rabatter, nyheder om kommende events og meget mere.

Amning Smerter Sår Ammeindlæg