Fysioterapi

Få hjælp til bl.a. smertelindring, komplikationer i underlivet og træning/genopbygning af muskulaturen i forbindelse med graviditeten og tiden efter fødslen. Fysioterapi i Randers Jordemoderhus varetages af Gyn.Obs. Fysioterapeut Mathilde Brun.

Før og Efter Fødsel

Graviditet og fødsel er hårdt for kroppen, og du vil opleve at blive belastet på nye måder - især bækkenet, bækkenbunden og ryggen vil blive udfordret. Fysioterapi kan være en stor hjælp, hvis du vil forebygge gener og smerter eller have hjælp til at genopbygge kroppen efter fødslen.

Fysioterapi kan være en vigtig støtte – både under graviditeten og i tiden efter fødslen. Vores tilbud er til for at hjælpe dig med at håndtere de mange fysiske ændringer og udfordringer, der følger med graviditeten, og at forberede din krop til fødslen og den efterfølgende restitution.

Graviditeten er en tid med store forandringer for kroppen. Du kan opleve smerter i ryggen, bækkenet eller hofterne, svaghed i bækkenbunden eller andre former for ubehag. Gyn. Obs. Fysioterapi fokuserer på at styrke og stabilisere din krop, reducere smerte og ubehag og forberede dig til en mere komfortabel graviditet og fødsel.

Læs mere om de enkelte ydelser nedenfor.

EFTERFØDSELSTJEK

Bækkenbunden

Bækkenbunden har under din graviditet været udsat for et massivt pres fra en voksende baby, der tynger ned på bækkenbunden. Hvis du har født vaginalt kan du have været udsat for bristninger, som også kan give svaghed i muskulaturen. Uanset om du føder ved kejsersnit eller vaginalt har din bækkenbund været udsat for tyngde. En undersøgelse af bækkenbunden foregår som en gynækologisk undersøgelse, hvor du får tjekket din knibefunktion, og om du kan koordinere din aktivitet i bækkenbunden. Du vil både få nogle knibeøvelser og nogle udspændingsøvelser med hjem, da genoptræning af bækkenbunden er meget mere end at knibe.

Rectus diastase / Delte Mavemuskler

Efter du har været gravid, har du også uden tvivl fået delte mavemuskler – og det er helt normalt. Vi vil ikke have så meget fokus på, hvor delte dine mavemuskler er, men mere om du kan aktivere bindevævet imellem dine mavemuskler. Det er nemlig det bindevæv der skal hjælpe mavemusklerne på plads igen.

Kejsersnit Ar

Har du født ved kejsersnit har operationslægen været igennem 7 lag væv for at komme ind til din baby. Det er klart, at det kan give gener efterfølgende. Arret heler som regel flot på huden, men underliggende kan der dannes hårdt og rigid arvæv. Dette kan påvirke organernes frie bevægelighed og give dig kompenserende strategier i din bevægelse da kroppen vil forsøge at hente bevægeligheden anden steds.

Symptomer på at dit arvæv er blevet rigidt:

• Stramhed i arret – stikken, prikken, svien
• Problemer med fordøjelse
• Problemer med at tømme blæren
• Smerter i lænd/ryg
• Nedsat sensibilitet omkring arret
• Ubehag med berøring af arret
• Nedsat bevægelighed i bækkenet
• Nedsat cirkulation i området
• Spændinger i nakke/skuldre

Fra ca. 6-8 uger efter kejsersnittet kan man gå i gang med at arbejde med arret. Her vil behandlingen bestå af stræk, massage og instruktioner i hjemmeøvelser for at strække og mobilisere. På Klinikken bruges også ofte laserterapi når der arbejdes med arvæv.

Det er aldrig for sent at arbejde med sit kejsersnit ar, eller arvæv generelt.

Smerter og nedsat funktion

Som den sidste ydelse, gennemgås kroppens funktioner også helt basalt ved et efterfødselstjek. Du kan have gener fra nakke og skuldre af, at bære på din baby, fra amning eller når du giver flaske. Vi vil gennemgå små dagligdags funktioner du kan have fokus på, så du kommer bedre til hægterne og reducerer uhensigtsmæssige bevægestrategier i din dagligdag.

Hvis du er interesseret i at efterfødselstjek kan du kontakte mig ganske uforpligtende for at høre nærmere.

INKONTINENS

Stress Inkontinens

Stress inkontinens kan være forbigående eller vedvarende. Denne inkontinens skyldes ofte en bækkenbund der er svær at aktivere eller en bækkenbund der mangler timing. Dette resulterer i, at man ved aktivitet som løb, hop, nys, hoste mm. kan have lækager. Lækagerne er som regel af mindre karakter såsom dryp eller en meget lille vandladning.

Behandlingen af stress inkontinens består ofte i at genetablere en god kontakt med sin bækkenbund. Dette gøres gennem øvelser med fokus på åndedræt, bækkenbunds aktivering og udspænding – for nogle kvinders vedkommende kan den manglende evne til at aktivere bækkenbunden nemlig skyldes en overspændt bækkenbund.

Urgency Inkontinens / Trang Inkontinens

Den anden inkontinens type hedder urgency-inkontinens, som oversat til dansk bliver til trang-inkontinens, eller overaktiv blære syndrom. Her er der også mange faktorer der spiller ind f.eks. indtag af kaffe og te, blærebetændelser, ufuldstændig blæretømning, dårlige toiletvaner, nerve-afklemning, neurologiske sygdomme, overvægt, rygning mm. Dette kommer til udtryk som en pludselig trang til at lade vandet og kan give både store og små lækager.

SMERTER I BÆKKENBUNDEN

Symptomer på en overspændt bækkenbund:

• Smerter, der viser sig ved fx toiletbesøg
• Smerter under samleje
• Nedsat styrke i bækkenbunden
• Inkontinens (ufrivillig vandladning)
• Manglende kontrol og evne til at mærke sin bækkenbund
• Forstoppelse eller besvær med at tømme tarmen
• Tyngdefornemmelse (ofte sidst på dagen)

Behandlingen af en overspændt bækkenbund handler om at, give slip på spændingen i bækkendbunden gennem specifikke øvelser, samt eventuel udspænding af bækkenbunden og de omkringliggende strukturer. Du vil også skulle arbejde med øvelser og måske hjælpemidler derhjemme, for at få bækkenbunden smidig.

Vi vil gennemgå din smertehistorik og efter en grundig undersøgelse, laver vi en realistisk plan for behandling af dine smerter.

NEDSYNKNING AF BÆKKENBUNDSORGANER

Risikoen er stigende med alderen og rammer op imod 50 % som har født et barn vaginalt. Risikoen for at få nedsynkning stiger ved den vaginale fødsel, forløsning med instrumenter (tang, kop), høj fødselsvægt hos baby, antallet af fødsler og moderens alder. Andre disponerende faktorer er genetik, overvægtig, tidligere operationer i bækkenet (hysterectomi), østrogenmangel (overgangsalder) eller hvis man lider af en bindevævssygdom.

Symptomerne på at have nedsynkning kan variere fra patient til patient, alt afhængig af graden af nedsynkning og i hvilket område nedsynkningen sidder. Mange kvinder har nedsynkning uden at have symptomer. Ud fra samtale vil man spørge ind til:

• Tyngdefornemmelse
• Tampon fornemmelse, fylde i skeden, noget der kommer ud af skeden,
• Vandladningsbesvær
• Afføringsbesvær
• Underlivssmerter ved samleje og problemer med at gennemføre samleje (pladsmangel, ubehag, frygt for at tisse under samleje mm.)

Førstevalget til at behandle og ikke mindst forebygge prolaps, vil altid være bækkenbundstræning. Du kan ikke træne din nedsynkning væk, men du kan styrke bækkenbunden så dine symptomer bedres/forsvinder og du undgår en eventuel operation.

Bækkenbundstræning er meget andet end at knibe, så er du i tvivl om hvorvidt du træner din bækkenbund korrekt, tag da fat i en UroGynObs fysioterapeut med viden og kompetencer inden for området.

GRAVIDITETSBETINGEDE SMERTER

Smerterne sidder i og omkring bækkenet og typisk enten fortil ved symfysen eller bagtil ved SI-leddene. Man antager, at op imod 80 % af alle gravide oplever smerter i bækkenet i mere eller mindre grad i løbet af en graviditet. Heldigvis vil det for mange være af mild karakter. Desværre kan smerterne for nogle være utrolig invaliderende og derfor begrænse den enkelte gravide i at bevæge sig.

Behandling af graviditetssmerter vil ofte involvere:

• Grundig gennemgang af din sygehistorik og dagligdagsaktiviteter
• Træningsvejledning og eventuelt holdtræning med andre gravide, hvor kropskerne og bækkenbund er i fokus
• Vejledning i ergonomi – do’s and dont’s
• Manuel behandling, hvor der løsnes op i opspændt muskulatur og senetilhæftninger for at lindre smerter.

Heldigvis vil de fleste, der oplever smerter under en graviditet opleve, at de forsvinder igen efter fødslen.

FERTILITETSFREMMENDE FYSIOTERAPI

Hos kvinderne kategoriseres årsagerne indenfor mekanisk infertilitet (40 %), hormonel infertilitet (40 %) og uforklarlig infertilitet (20 %). Det er især den mekaniske dysfunktion, der arbejdes med i den fertilitetsfremmende fysioterapi. Den mekaniske infertilitet kan ligeledes have mange årsager, hvilket skal afdækkes i en grundig samtale og undersøgelse.

Du vil typisk besøge mig 1-2 gange om måneden i dit forløb. Du kan læse en masse mere om den fertilitetsfremmende fysioterapi på hjemmesiden www.fysiobrun.dk

REBOZOMASSAGE

Rebozo er en massageform, hvor du bliver svøbt i et tørklæde og derefter bliver ”rystet”. Det er enormt afslappende for vores nervesystem og kan løsne selv dybe spændinger i bækken og ryg. For dig der er gravid kan Rebozo-massage også være et fantastisk redskab til din kommende fødsel, da rebozo med sine rystelser hjælper barnet ned gennem bækkenet på samme tid med, at du som fødende bliver afslappet af Rebozoens bevægelser.

Rebozo inden vendingsforsøg

Rebozo kan med fordel benyttes inden du skal have foretaget et vendingsforsøg på sygehuset. Rebozo behandlingen hjælper kroppen med at blive afslappet, således at et vendingsforsøg eventuelt lettere kan gennemføres. Hvis du er meget opspændt og har smerter, kan det være svært at gennemføre et vendingsforsøg. Hvis du forbereder kroppen med rebozo og ved at blive løsnet op, er forudsætningerne for et vendingsforsøg bedre.

GRAVIDITET

Vores tilbud til gravide omfatter bl.a. urologiske undersøgelser og behandlinger (f.eks. i forbindelse med inkontinens, nedsynkning af underlivet eller smerter), hjælp til smertereduktion, fødselsforberedelse, håndtering af hævelser, fysiurgisk massage, gravidmassage og rebozomassage.

EFTER FØDSEL

Vores efterfødselstilbud omfatter bl.a. skræddersyet efterfødselsbehandling/tjek (hvor vi undersøger, hvordan din graviditet har påvirket bækkenet, bækkenbunden, mavemusklerne og evt. dit arvæv), genoptræning, hjælp til smertereduktion, håndtering af hævelser og fysiurgisk massage.

Mathilde Brun

Gyn-Obs Fysioterapeut

Jeg er uddannet fysioterapeut med speciale i det urologiske, obstetriske og gynækologiske område, hvilket på forståeligt dansk betyder, at jeg er en fysioterapeut med efteruddannelse på bækken- og bækkenbundsområdet.

Udover at være Gyn-Obs fysioterapeut er jeg også Pilates-instruktør og har gennem mange års erfaring tilegnet mig en masse viden om træning og genoptræning efter fødsel.

Jeg bor i Hobro med min mand, som er politikommissær, og vores tre drenge på 11, 9 og 6 år. Udover at elske mit arbejde så bruger jeg min fritid på at løbe samt at styrketræne – derfor finder jeg også meget af min inspiration til holdtræning gennem den bevægelse, jeg selv laver og opsøger.

Gyn-Obs-Fysioterapeut-Mathilde-Brun

Kærlig hilsen