9. maj 2024 • Sanne Christensen • Jordemoder og IBCLC-certificeret Ammevejleder
Inden du går i gang: Vask eller sprit dine hænder og start med at massere brystet i minimum 30 sekunder – f.eks. ved hjælp af brystgymnastik.
Meget forsigtig berøring og træk i huden.
Huden løftes en smule for at stimulere flowet af lymfevæske.
Start med 10 små cirkelbevægelser (billede A).
Dernæst 10 små cirkelbevægelser i armhulen (billede B).
Fortsæt med let berøring ved at stryge med flad hånd op imod kraveben og armhule (billede C).
Kilde: Mitchell et al, 2022. Academy of Breastfeeding Medicine Clinical Protocol #36: The Mastitis Spectrum, Revised 2022 Klik her for at læse mere
Herefter placerer du pegefinger og tommeltot overfor hinanden med brystvorten i midten. Det er individuelt, hvor langt fra brystvorten fingrene skal placeres. Resten af hånden løfter brystet.
Så trækker du fingrene ind mod brystkassen og bliver der. Her laver du hurtige kompressioner og den sidste kompression laver du længere ind mod brystkassen og kraftigere.
Når der ikke kommer mere mælk flyttes fingrene til andre positioner, så brystet arbejdes igennem hele vejen rundt.
Ovenstående gentages rytmisk i 5-7 minutter på hvert bryst. Herefter evt. i yderligere 3-4 minutter og til sidst 1-2 minutter på hvert bryst, hvis det er en udelukkende håndudmalkning. Dette er den grundige omgang og du kan gøre mere eller mindre afhængig af dit overskud.
Helst 6-8 gange i døgnet, evt. kun på ét bryst, hvis det er lige før dit barn vågner og vil sutte ved det andet.
Opsaml mælken i rene beholdere, beregnet til fødevarer, og placér i køleskab eller fryser med det samme.
Frisk udmalket modermælk:
3 døgn bagest i køleskab ved max. +5°.
6 måneder i fryser ved – 18°.
Optøet modermælk:
Langsomt optøet mælk kan holde sig 1 døgn i køleskab. Hurtigt optøet mælk skal bruges med det samme.
Optøet mælk må ikke fryses igen.
Opvarmet modermælk:
Rester af opvarmet mælk skal altid kasseres.
Copyright @ Randers jordemoderhus